o dolascima i noćenjima turista na području Grada Čazme, prema podacima Turističke zajednice Čazma, prošla će, 2018. godina biti zapamćena po najboljim turističkim rezultatima ikad. Prema podacima sustava eVisitor, Hrvatske turističke zajednice, čazmanski su iznajmljivači kreveta ukupno ostvarili iznenađujuće povećanje turističkog prometa, pravi turistički bum. U usporedbi s prethodnom 2017. godinom, dolazaka je čak 38 % više, odnosno sa 644 povećanje na 891 turista. Kad se usporede podaci o noćenjima, povećanje je enormno, nevjerojatnih 120 %. U 2017. godini bilo je 1.378 noćenja,  a u prošloj godini čak 3.039, ili 2,2 puta više. Po tim je pokazateljima Čazma zasigurno vodeća turistička destinacija ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nego i šire u Hrvatskoj. U povećanju dolazaka i noćenja približno jednako sudjeluju stranci i domaći. Iz analize je vidljivo da su znatno povećanje u noćenjima ostvarili Talijani, uglavnom lovci, što bi značilo da se nakon više godina stagnacije, lovci u čazmanska lovišta vraćaju na velika vrata.

  • Posebno ohrabruju dolasci stranih turista, prvi put iz nekih dalekih zemalja, poput Nizozemske, Belgije, pa čak iz Finske i Brazila. Ono, što je posebno vrijedno istaknuti je to da su se stranci kod nekih iznajmljivača zadržavali i tjedan dana, pa i više, naročito u ruralnom prostoru.  Nas to i ne iznađuje, jer neki su iznajmljivači značajno ulagali u kvalitetu usluga, poput bazena, kao i u iznajmljivanje kuća za odmor. To se pokazlo dobrim poslovnim potezom koji će tek davati rezultate, istaknula je Martina Dončević direktorica ureda čazmanske Turističke zajednice.

Izuzetno pozitivnim turističkim rezultatima pridonijela ja svakako i  čazmanska jedinstvena turistička atrakcija „Božićna priča“, kako na imanju Zlatka Salaja u Grabovnici tako i dodatni sadržaji u Čazmi, poput klizališta. Dončević je dodala  kako će se znatno više ostvarenih noćenja  i povećanje boravišne pristojbe za 15 %, sa sedam na devet kuna po noćenju, odraziti i na povećanje prihoda Turističkoj zajednici, koji će pridonjeti daljnjem uređenju čazmanske turističke destinacije.

U prilog podizanja kvalitete turističke ponude svakako ide u prilog i Odluka Gradskog vijeća Čazme donesena potkraj siječnja o porezu koji su iznajmljivači dužni plaćati po krevetu. Budući da je čazmansko područje još turistički nedovoljno razvijeno, s vrlo malo iznajmljivača, svega šest, i s malim kapacitetom kreveta, vijećnici su odlučili iznajmljivačima smanjiti paušalni porez po krevetu sa 250 kuna, koliko su do sad plaćali na najniži mogući iznos, a to je 150 kuna.

Domaći gosti ostvarili su 1668 noćenja, oko dva puta više, a stranci 1362 noćenja, približno jedan put više u odnosu na godinu prije. Dolazaka domaćih turista bilo je 169 više, a stranih 78 više, pa to, u usporedbi s noćenjima,  najbolje pokazuje kako su se zadržavali dulje.