Planinarenje

Uživajte u planinarenju po obroncima Moslavačke gore ispod krošnji stoljetnih hrastova. Pitomi brežuljci, nezahtjevne staze i šetnje na čistom zraku idealni su za lagano planinarenje i hodanje s djecom. Putem upoznajte ostatke srednjovjekovnih utvrda i svakim novim pohodom otkrijte skrivena prirodna blaga moslavačkog kraja.

E bike izazov po Moslavackoj gori u trajanju 3 4 sata od 238 kn b0c7 1

Moslavačka gora smještena je u središnjem dijelu Hrvatske, na granici Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Dio je starog gromadnog gorja iz doba paleolitika, a bogata je rudnim bogatstvom te velikim brojem biljnih i životinjskih vrsta.

Ugodne planinarske šetnje ispod stoljetnih krošnji dat će vam razlog za posjet atraktivnim obroncima Moslavačke gore

Ako se aktivno bavite planinarstvom sigurno će vas zanimati pohod na najpoznatije vrhove Moslavačke gore. Najviši od njih je Humka koja se nalazi na 489 metara nadmorske visine, a osim njega vrijedi obići Vis (444 m.n.v.), Strmu među (437 m.n.v.) i Mjesec (354 m.n.v.) koji je najviši vrh gledano s čazmanske strane.

Moslavačka gora

Stogodišnje bjelogorične šume

Bjelogorične šume predstavljaju najljepši ukras ovoga područja. Šume Moslavačke gore pretežno se sastoje od hrasta kitnjaka, bukve, graba, pitomog kestena, johe, breze i bora. Bogate su različitom florom i faunom. Riječ je o prirodnim staništima zečeva, srna, jelenova, divljih svinja i mačaka, lisica, jazavaca, kuna zlatica. Ove šume nastanjuju i brojne ptičje vrste od kojih su najzanimljiviji škanjci, orlovi, jastrebovi i sove. U nižim predjelima Moslavačke gore nalaze se kultivirani voćnjaci i pitoreskni vinogradi koji će vašim pohodima dati mnoštvo trenutaka za fotografiranje.

Postojbina najvećih sisavaca na planetu

Kao pravi kuriozitet vrijedi spomenuti da je Moslavačka gora lokalitet na kojem su pronađeni fosilni ostaci praslona i nosoroga, najvećih sisavaca koji su hodali zemljom, a živjeli su prije nekih 17 milijuna godina. Osim prirodnih i geoloških blaga, Moslavačka gora obiluje i povijesno-kulturnim lokalitetima. Na njoj ćete otkriti ostatke starih utvrda kao što su Jelengrad, Košut grad, Garić grad, Bela Crkva, Gradina Marić i druge.

unnamed7 99

Živahno je i u segmentu planinarskih inicijativa pa su lokalna planinarska društva nedavno započela i projekte revitalizacije Moslavačke gore koji se sastoje od ustrojavanja planinarskih staza. Čazmanski dio Moslavačke gore proglašen je i Regionalnim parkom što ovom području daje na dodatnom značaju.

Što reći u zaključku? Bogata flora i fauna. Ostaci starih utvrda. Geološki tragovi praslonova i nosoroga. Sve to i ugodne planinarske šetnje ispod stoljetnih krošnji dat će vam razlog za ponovni posjet atrakcijama Moslavačke gore.